Kirjolohifileestä löytynyt yksittäinen Triaenophorus-suvun hauen heisimato

Kyseessä ei ole lapamato eli leveä heisimato, vaan Triaenophorus-suvun hauen heisimato. Lapamatoa ei pitäisi esiintyä lohikalojen kudoksissa, eikä sitä ole koskaan todettu Nordic Troutin  kaloista. Triaenophorus-heisimadot ovat ensisijaisesti hauen loisia, mutta niitä tavataan melko usein myös lohensukuisissa kaloissa kuten kirjolohessa, siiassa ja muikussa.

Triaenophorukset eivät infektoi lämminverisiä eläimiä eli ne ovat ihmisille vaarattomia, mutta ne aiheuttavat kalassa esteettistä haittaa, eikä luonnollisesti sellaisia kaloja mielellään käytetä ihmisravinnoksi.

Olemme olleet tietoisia, että muutamien kassiemme kaloissa on ollut riski haukimatojen esiintymiselle, ja olemme tuotannossamme fileoineet testieriä kyseisistä kasseista mahdollisten mato-ongelmien havaitsemiseksi. Niiden kassien kaloja, joissa olemme matoja havainneet, ei ole ohjattu myyntiin, vaan jatkokäsittelyyn matojen tuhoamiseksi. Kassikohtaisesti testaamamme kalamäärät ovat kuitenkin kohtalaisen pieniä – jos matoja esiintyy vain hyvin pienessä osuudessa kassin kaloja, jolloin ne saattavat jäädä havaitsematta.

Haukimato on ihmiselle vaaraton.


 

Nordic Troutin laatutiimi

NORDIC TROUT AB
Fiskhamnsvägen 10
AX-22710 Föglö
Åland – Finland