Tuotteet

Nordic Trout tuottaa kasvatettua ruokakalaa. Päätuotteemme on kirjolohi. Sen lisäksi tuotamme pienempiä määriä kasvatettua meritaimenta. Tuoreet kalat toimitetaan yleensä kokonaisina perattuina asiakkaille. Myöhäissyksyllä ja alkutalvella toimitamme sesonkituotteena myös kirjolohenmätiä, ”punaista kaviaaria” elintarvikekäyttöön.

Kaikki kasvatetut kalalajit kuuluvat ryhmään lohikalat – joista käytetään myös nimeä ”jalokala”. Ne ovat ykkösluokan ruokakaloja niin arkeen kuin juhlaan. Kalat ovat hyvin tunnettuja ja suosittuja kuluttajien keskuudessa. Luonnonolosuhteet Pohjoismaissa ovat näille lajeille varsin otolliset.

Toimitusmäärät, koko- ja laatuluokka, pakkaus, toimituserät ja -tapa räätälöidään jokaisen asiakkaan tarpeiden ja toivomusten mukaan. Toimitamme kalaa vain tukkukaupoille ja jalostusyrityksille. Meillä ei ole suoramyyntiä kauppoihin tai ravintolohin, eikä suoraa kuluttajamyyntiä.

Kasvattamamme kalat myymme asiakkaille joko tuoreena tai pakasteena, aina toiveen mukaan. Ostamme ja välitämme eteenpäin myös luonnonkaloja paikallisilta ammattikalastajilta.

Kirjolohi

Kirjolohelle on käytetty useita eri nimiä kuten forelli ja sateenkaarirautu. Tänä päivänä kirjolohi on oikea nimi, ja sen on kalalle antanut presidentti Urho Kekkonen. Laji, jonka tieteellinen nimi on Onchorhyncus mykiss, tuli meille alunperin Pohjois-Amerikasta todennäköisesti 1950-luvulla. Kirjolohta on sen jälkeen jalostettu kuten monia muita tämän päivän tuotantoeläimiä. Kirjolohi on Suomen suosituin suomalainen ruokakala. Se on maukas ja monipuolinen arki- ja juhlapäivien perusruoka, joka sisältää runsaasti D-vitamiinia ja runsaasti terveellisiä omega-3-rasvahappoja sekä runsaasti proteiineja.

Kirjolohi on kauniisti kuvioitunut arvokala, jolla on puna-violetti kylkiviiva ja pieniä tummia täpliä nahassa ja evissä. Kirjolohi on punalihainen.

Nordic Troutin poikaset ja istukkaat tulevat osittain emoyhtiöstä ja osittain sopimuskasvattajilta, ja ovat pääosin peräisin meidän omista emokaloistamme (oma kanta). Poikasia toimitetaan meille sekä 0-vuotiaina (keskipaino 10–30 g) että 1-vuotiaina (keskipaino 50–500 g). Ne kasvavat myyntikokoon, joka on noin 2,5 kiloa, kahdessa kasvukaudessa.

Kirjolohi ei muodosta luonnollisia pysyviä kantoja pohjoismaissa eikä ole varmaa näyttöä siitä että ne pystyisivät lisääntymään luonnonvesissämme. Näin ollen mahdolliset karkulaisetkaan eivät muodosta mitään uhkaa luonnonkaloille.

Meritaimen

Meritaimenta (Salmo trutta trutta) esiintyy luonnossa koko Pohjoismaissa, järvissä, virtaavissa vesistöissä ja meressä. Meritaimen muodostaa alueellisia ja paikallisia kantoja, jotka ovat ainutlaatuisia näille alueille. Suuri osa Itämerialueen meritaimenen luonnonkannoista ovat uhanalaisia ihmisen toiminnan seurauksena.

Meritaimen on tärkeä kasvatuslaji lähinnä istustustarkoituksiin, joiden avulla pyritään vahvistamaan luonnonkantoja ja edistämään urheilu- ja vapaa-ajan kalastusta.

Meritaimenen kasvatus ruokakalaksi on sen sijaan melko vähäistä. Yrityksemme on jo monien vuosien ajan kasvattanut meritaimenta ruokakalana pienessä mittakaavassa. Meillä on tästä hyviä kokemuksia, ja näyttää siltä että meritaimen soveltuu hyvin kasvatukseen, mm. lämpötilavaatimusten ja tautikestävyyden osalta. Meritaimenet kasvavat kuitenkin hitaasti ja noin 1 kilon myyntiokokoon se päsee 2–3 kasvatuskaudessa.

Meritaimenen poikaset tulevat meille jatkokasvatukseen pääasiassa emoyhtiön laitoksilta. Meritaimen on ulkonäöltään hyvin kaunis jalokala, joka on korkealle arvostettu herkkukala kuluttajien keskuudessa.

Mäti

Kasvattamamme kirjolohet tuottavat myös mätiä, jonka otamme talteen ”punaisen kaviaarin” tuottamiseen. Kirjolohen mäti on arvostettu ja maukas herkku, jonka kysyntä useimmiten ylittää tarjonnan niin kotimaassa kuin viennissä. Mätikausi ajoittuu marras- ja tammikuun väliseen ajankohtaan.

Kirjolohen mäti on myös hyvä omega-3-rasvahappojen ja B12-vitamiinin lähde.
Mätiä on kaupoissa tarjolla ympäri vuoden joko tuoreena tai pakasteena.