Usein kysyttyä

Onko kasvatetussa kalassa antibiootteja?

Kasvatettujen kalojen lääkitseminen edellyttää aina eläinlääkärin lääkemääräystä. Mahdollisten tautien toteamiseksi vaaditaan tutkittavaksi näytekalat. Ennalta ehkäisevä lääkintä ei ole sallittua.

Antibioottien käyttö Suomessa ja Ruotsissa on hyvin vähäistä ja koskee yleensä vain pikkupoikasia. Antibiooteilla on tietty varoaika ennen kuin lääkittyjä kaloja saa käyttää elintarvikkeena. Tällä turvataan se, ettei elintarvikkeeksi käytettävissä kaloissa ole lääkejäämiä.

 

Onko karannut kirjolohi haitallinen luonnonkaloille?

Kirjolohta ei tavata luonnonvaraisena Pohjoismaissa eikä se pysty lisääntymään tai muodostamaan elinkelpoisia kantoja luonnossamme. Kalankasvatuslaitoksilta karanneiden kalojen lukumäärä on nykyaikasilla laitteilla ja kalustolla hyvin pieni, ja karkulaiset häviävät melko nopeasti luonnosta mm. vapaa-ajan kalastuksen kautta.
Kirjolohta kuitenkin myös istutetaan järviin virkistyskalastusta varten, vaikka se ei siellä lisäänny.

Johtaako kalankasvatus merien kalakantojen ylikalastukseen?

Kaikki kalaraaka-aineet, jotka käytetään kalarehun valmistukseen, tulevat kestävästä kalastuksesta. Rehuvalmistajat takaavat täydellisen jäljitettävyyden ja pystyvät tarkasti kertomaan, mistä kaikki raaka-aineet ovat peräisin. Vaihtoehtoisten, ei merellisten raaka-aineiden osuus rehussa kasvaa koko ajan. Tämä johtaa siihen, että suhde luonnonkalojen käytön ja tuotetun kasvatetun kalan välillä on jo lähes 1:1 (Fi:Fo-suhde).

Onko sinulla lisäkysymyksiä kalankasvatuksesta?

Suomen Kalankasvattajaliiton sivuilta löydät lisätietoja kalankasvatuksesta.

http://www.kalankasvatus.fi/

Ruotsiksi ajankohtaisia kysymyksiä ja vastausta kalankasvatuksesta ja vesiviljelystä löydät alla olevasta linkistä.

http://www.vbcv.science.gu.se/25svar