Historia

Nordic Trout tunnettiin aiemmin nimellä Ålands Fiskförädling (ÅFF). Yritys aloitti toimintansa 1970-luvun lopussa Föglön pienessä saaristokunnassa Ahvenanmaan maakunnassa. Pieni perheyritys lähti nopeasti kasvamaan. Yrityksen perustaja ja pääomistaja Harry Sjöblom lähti nuorena poikana ostamaan ja välittämään eteenpäin silakkaa ja muuta luonnonkalaa paikallisilta ammattikalastajilta. Kun luonnonkalan saalit vähenivät, Harry näki jo silloin taitavana liikemiehenä, että tulevaisuus oli kasvatetussa kalassa. Lohikalan kysyntä oli jo nousussa kotimaassa, ja tämä kehitys on sen jälkeen jatkunut Suomessa, Pohjoismaissa, Euroopassa ja maailmanlaajuisesti.

Yritys kasvoi ja laajensi toimintaansa erityisesti 1980-luvulla ja 1990-luvun alussa ottamalla käyttöön uusia tuotantolaitoksia sekä ostamalla toiminnassa olevia pienempiä yrityksiä, jotka syystä tai toisesta halusivat luopua toiminnastaan. Alan sisällä kilpailu koveni ja erilaiset viranomaismääräykset ja -vaatimukset johtivat siihen, että pienillä yrityksillä oli vaikeuksia pärjätä. Yritys oli jo tässä vaiheessa Suomen johtava kasvatetun ruokakalan tuottaja. 2000-luvun alussa yritys aloitti toimintaa myös Ruotsin puolella. Tehtyjen selvitysten mukaan Ruotsissa on paljon hyviä ja kalankasvatukseen soveltuvia vesialueita sekä varsin suuri markkinapotentiali. Ruotsin puolella yritys on tällä hetkellä maan suurin kalankasvattaja.

Syksyllä 2006 kaikki osakkeet myytiiin suomalaiselle vesiviljely-yritykselle, Taimen Oy:lle. Vuonna 1964 perustettu Taimen-yhtiöt on yksi Suomen vanhimmista kala-alan yrityksistä. Taimen Oy harjoittaa kalankasvatusta Keski-Suomessa ja Lounais-Suomen saaristossa.

Lokakuussa 2015 suomalainen Hukkasen yrittäjäperhe päätti laajentaa toimintaansa kalankasvatukseen. Kalaneuvos Oy:n taustalla toimiva yrittäjäperhe perusti Nordic Fish Oy:n ja osti Taimen-konsernin koko osakekannan jonka kautta Ålands Fiskförädling (ÅFF) siirtyi suomalaisen perheyrityksen omistukseen. Vuonna 2017 yrityksen nimi muutettiin Nordic Trout Ab sekä Nordic Trout Sweden AB:ksi. Pitkään kala-alalla toiminut sastamalalainen yrittäjäperhe harjoittaa kalanjalostusta, -tukkukauppaa, -maahantuontia sekä -vientiä yrityksensä Kalaneuvos Oy kautta. Sastamalassa ja Turussa toimiva vuonna 1975 perustettu Kalaneuvos Oy on suomalainen alansa edelläkävijä. Kalankasvattamo tukee Kalaneuvos Oy:n strategiaa, jonka mukaan konserni tavoittelee kasvua erityisesti tarjoamalla asiakkailleen tuoretta kirjolohta eri muodoissaan.

Nordic Trout on ainoa kalankasvatusyritys Suomessa, joka pystyy tarjoamaan tuoretta kirjolohta tukkureille, kaupalle ja jatkojalostukseen ympäri vuoden.

 

 

 

 

 

 

Nordic Trout lyhyesti

  • Tuotantolaitoksia: 32 Manner-Suomessa, Ahvenanmaalla ja Ruotsissa                                                                
  • Henkilökuntaa yhteensä n. 120
  • Päätuotteet: tuore perattu kirjolohi, meritaimen ja kirjolohenmäti
  • Vuosituotanto: 10 miljoonaa kiloa
  • Liikevaihto: 2017 n. 52 M€