Kestävyydestä

Tavoitteemme on, että tomintamme kokonaisuudessaan on vastuullista ja kestävän kehityksen periatteiden mukaista. Kestävään kehitykseen kuuluu kolme samanarvoista ulottuvuutta: ympäristöllinen, sosiaalinen ja taloudellinen.

Kalankasvatus on nykyään hyvin kattavalla tavalla säännöstelty ja valvottu toimiala sekä Manner-Suomessa, Ahvenanmaalla että Ruotsissa. Toimintamme eri osa-alueilla noudatamme  lakia ja viranomaismääräyksiä. Ala on kaupallisessa mittakaavassa ja yritystoimintana edelleen varsin nuori. Merkittäviä parannuksia ja kehitysaskeleita on tehty erityisesti viimeisten 10–15 vuoden aikana. Ympäristönsuojelu, muut intressit ja käyttömuodot sekä kestävä resurssien käyttö huomioidaan tarkasti. Toiminnan ympäristövaikutukset ovat vähentyneet merkittävästi.

Kalakasvatus on luvanvaraista toimintaa ja edellyttää tarkkaa ja perusteellista luvitusprosessia eri lainsäädäntöjen ja viranomaispäätösten pohjalta. Toiminnanharjoittajan tulee laatia yksityiskohtainen ympäristövaikutusarvio, jossa on tietoa toiminnan teknisistä ratkaisuista, mitoituksesta ja sijainnista sekä arvioitu vaikutus ympäristöön ja muihin intressehin ja osapuoliin. Tällä tavalla pyritään turvaamaan, että ympäristönsuojelu ja muut mahdolliset tahot ja intressit otetaan huomioon riittävän hyvin ja tarkoituksenmukaisella tavalla. Valvontaviranomainen tarkastaa säännöllisesti että toiminta tapahtuu kaikkien lupaehtojen ja lainsäädännön mukaisesti. Toimintamme dokumentoidaan hyvin laajan omvalvontaohjelman puitteissa, johon sisältyy näytteenottoja, mittauksia ja analyyseja. Velvoitetarkkailun suorittaa ulkopuolinen asiantuntijataho, viranomaisten hyväksymän suunitelman mukaan, jotta saadaan selville jos, ja miten tomintamme vaikuttaa ympäristöön.

 

ASC-SERTIFIOINTI KERTOO KALANVILJELYLAITOKSEN VASTUULLISUUDESTA

Kalan kysyntä elintarvikkeisiin kasvaa koko ajan ympäri maailmaa. Kalankasvatus on erinomainen tapa vastata kalatuotteiden kasvavaan kysyntään, jota ei voida kattaa pelkästään pyydetyllä kalalla.

Aquaculture Stewardship Council (ASC) on kansainvälinen, voittoa tavoittelematon järjestö, joka pyrkii kehittämään kalankasvatusta yhä kestävämpään ja vastuullisempaan suuntaan. ASC-sertifikaatti takaa, että kalankasvatus noudattaa tiukkoja ympäristö- ja sosiaalisenvastuun kriteerejä.

Vihreä ASC-logo on osoitus liiketoiminnan läpinäkyvyydestä ja avoimuudesta. ASC-tuotteiden alkuperä voidaan jäljittää koko tuotantoketjussa. Kun kuluttaja näkee ASC-logon, hän tietää tekevänsä vastuullisen valinnan. ASC-sertifioidun tuotteen ostaminen luo kysyntää kestävälle ja vastuulliselle kalankasvatukselle ympäri maailmaa.

Osana ASC-sertifiointia seuraamme, raportoimme ja julkaisemme huolellisesti varastomäärät, tuotetut kalamäärät, kuolleisuuden ja kirjatut karkaamiset jokaisen tuotantosyklin aikana. Näiden perusteella arvioidaan selittämättömien tappioiden määrä (EUL – Arvioitu odottamaton menetys). Kalan koko elinkaari otetaan huomioon.

EUL-kausi 2023:

Joutsa: 94 866 kpl

Foxen: 213,652 kpl

Karanneita kausi 2023:

Joutsa:  0 kpl

Foxen: 0 kpl

Koko tuotantoketjun läpinäkyvyyden osoittamiseksi sertifioinnit alkavat Joutsan kalanviljelylaitoksella 17.-18.12.2024.